tirsdag den 20. marts 2012

Fremstilling af kniv og skede


Om knivarbejde i tørt træ:

Du skal bruge:
  • En blok af træ
  • Et stykke ben, horn (Her: bøffelhorn)
  • En klinge
  • Værktøj jeg brugte: Søjleboremaskine, boremaskine, løvsav, to-komponentslim, skruetvinge, båndsav, forskellige file, pudse/poleremaskine og bivoks.

Fremgangsmåde:
Jeg fik desværre ikke taget nogle billeder i processen, men her
er den færdige kniv og den halv-færdige skede.

  • Bor huller i træets i klingens bredde (bor gerne således at du kan lave 3-4 huller på stribe, dette gør det meget nemmere at udhule hullet)
  • Udhul hullet med boremaskine og mini-sav (hjemmelavede)
  • Skær hornstykket til og slib/puds/poler den øverste flade. Lav meget præcist hul til at få klingen igennem (2 huller, sav mellemrummet ud med løvsav og fil til med små file)
  • Limning: bland limen til den er gennemsigtig, lim i flg rækkefølge: undersiden af hornet, stik klingen igennem hornet, lim klingen, put lim i hullet på træklodsen og sæt klingen ned i træklodsen. Sørg for at klingen sidder lige i! Sæt i spænd med skruetvinge og et stk træ foroven i 10 min.
  • Tegn ca. formen på din kniv. Skær ud med båndsav og begynd at file til. Pas på ikke at skære for langt med båndsav hvis dit hul til klingen er blevet for bredt!
  • Brug file samt sandpapir på søjleboremaskinen. Når du har fået den passende størrelse og form, skal træ og horn pudses med korn 1000 sandpapir, horn-deles skal poleres op og træet skal have lindolie
OBS! Jeg fandt ud af (ved en fejl), at det er en go idé at gøre træet lidt vådt inden man pudser det sidste af, da træet "rejser sig" når det bliver vådt og så kan man starte forfra med at pudse af

Fremstilling af skede:

Du skal bruge:
Læder
Hobbykniv og underlag der kan tåle at blive skåret i
Instrument til at "grave render" i læderet
2 nåle
Tråd med voks

Evt nitter og tryk-knapper



Fremgangsmåde:
Lav en lidt for stor form til din kniv. Følg brugsanvisning fra Kurt! Det var et lidt kringlet arbejde og Flemming og jeg fandt fx ud af, at man skal være obs på hvilken vej man vender sin papirfigur, da vores bæltestropper kom til at vende ud ad. Dette løste vi ved at nitte bæltestropperne fast, som set på billedet. Nedenfor kan I se billeder af syning, vådgøring, lukning af revne samt det færdige resultat.

Jeg synes det har været rigtig spændende at lave kniv og skede - det kunne jeg godt forestille mig at bruge i folkeskolen også! På Kildegårdsskolen, hvor vi har skoletilknytningsprojekt har eleverne også lavet knive - bare i friskt træ, altså en anden teknik.

Syning af skede. Hvis skeden skulle have været ekstra holdbar,
skulle der have været et ekstra lag læder, så kniven ikke med tiden
skærer trådene op.




Jeg lagde skeden i vand, for at læderet kunne tilpasse sig
knivens form.


Jeg fylder revnen ud med voks (samme som til tråden), for at der ikke
skal sætte sig skidt i. Poleres efterfølgende op og læderet får læderfedt.

Det færdige resultat fra ydersiden
Det færdige resultat fra indersiden

 

mandag den 12. marts 2012

Lidt reflektioner over det praktiske arbejdes betydning

Fars pige – det praktiske arbejdes betydning for mig.
I weekenden har jeg været hjemme på Bornholm, for at komme ordentligt i gang med bacheloropgaven i ro og mag. Men man bliver nu træt af at sidde og stirre ind i en skærm eller en bog hele tiden, så jeg gik med min far ud for at flække brænde. I min familie har vi altid haft tradition for at ”hygge os” med det praktiske arbejde. Fra jeg var lille har jeg været med til at male, gøre forårsrent, holde arbejdsweekender osv. I det praktiske arbejde er der altid mulighed for at ”få sig en snak”, for der er jo masser af tankekraft til overs når kroppen arbejder! Måske er det noget af det børnene også godt kan lide ved praktiske fag som sløjd og håndarbejde? De har mulighed for at snakke med hinanden og læreren på en anden måde end fx i en matematiktime. Og det er jo ikke fordi man derved ikke lærer noget: Far, hvordan kan du se hvilken træsort det er? Hvad er forskellen på de to slags økser, som står herude? Samtidig fornemmer jeg hvordan træet lettest kløves, hvordan jeg står bedst, holder øksen osv. At flække brænde er meget maskulint synes jeg selv, men jeg kan godt lide fornemmelsen af at komme beskidt og træt ind efter et par timers arbejde. Og som kommende sløjdlærer er det jo lærerigt at arbejde med træ på alle mulige måder. Så jeg fik understreget min plads som ”fars pige”, da han lærte mig at skære med motorsav for første gang og jeg fik starten saven i første omgang!